FRANKRIJK ARRANGEMENT.NL

Aveyron ● Bourgogne ● Corrèze

Moulin de Chevannes ligt in het departement Saone et Loire, naast Yonne, Cote d'Or en Nièvre het meest zuidelijke departement  van de Bourgogne. Bourgondié staat natuurlijk bekend om zijn uitgestrekte wijngaarden die uitstekende en beroemde wijnen voortbrengen, zijn uitgestrekte glooiende landschappen en natuurlijk de Bourgondische levensstijl van lekker eten en genieten.  

De belangrijkste steden in de Bourgogne zijn de hoofdstad Dijon, Nevers, Auxerre,  Beaune en Autun die zeker een bezoek waard zijn en waar veel historische gebouwen zijn te bezichtigen. Verder is deze regio natuurlijk bekend vanwege het natuurpark de Morvan.Dijon

Dijon is de hoofdstad van de Bourgogne en beschikt over een bijzondere architectuur. U vindt er prachtige gebouwen, herenhuizen en vakwerk huizen. Het paleis van de hertogen waarop de Philips de Goedetoren is gebouwd bevat heden ten dage het museum van schone kunsten, alsmede het stadhuis. De winkelgalerijen en talrijke voetgangersstraten zijn rijkelijk voorzien van winkels, fijne kruidenierszaken en gezellige terrasjes en zijn een lust voor het winkelend publiek. Een grote hal biedt onderdak aan een grote levendige markt en in de vele parken kunt u lekker uitrusten. 


Beaune

In Beaune bezoekt u zeker het mystieke Hospices Civils de Beaune of kortweg Les Hospices de Beaune. Het is een liefdadigheidsinstelling opgericht in 1443 door Nicolas Rolin als een armenhospitaal in Beaune (Bourgondië). Het oorspronkelijke hospitaal, het Hôtel-Dieu wordt beschouwd als een van de pronkstukken van de Vlaams-Bourgondische bouwstijl, die aanleunt bij de laat-gotiek uit de 15e eeuw. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als museum. De organisatie is ook bekend van zijn jaarlijks terugkerende veiling van wijnverkoop voor het goede doel, die al jaren de gebouwen van de organisatie mee financiert.Autun

Autun is bij uitstek een stad van kunst en geschiedenis. Haar Gallo-Romeinse oorsprong en krachtige romaanse kunst geven deze toegangspoort naar de Morvan het gezicht van een tijdloze stad. 
De schitterende kathedraal Saint Lazare van Autun stamt uit de twaalfde eeuw. De kerk is gebouwd tussen 1120 en 1146 ter ere van de relieken van de Heilige Lazarus. Gedurende de middeleeuwen waren relikwieën van bijzondere waarde. Kerken werden wel vaker gebouwd om relikwieën en de massa’s pelgrims die daarop afkwamen een onderdak te bieden. In de vijftiende eeuw zijn de klokkentoren, een deel van het koor, en de kapellen van de rechterzijbeuk toegevoegd.


Opgravingen van Bibracte

Bibracte was de naam van een Gallische vestingstad (oppidum), geïdentificeerd met het huidige Mont Beuvray in de Morvan. De naam Bibracte betekent mogelijk dubbel versterkt. Bibracte, gesticht op een van de toppen van de Haut-Morvan, was de hoofdstad van de machtige stam der Haedui. Het uitgestrekte oppidum werd vermoedelijk in de eerste helft van de 2e eeuw v.Chr. gebouwd, achter een dubbele rij versterkingen (een zogenaamde murus Gallicus) uit hout, steen en aarde. 

1000 boeddha's

Bezoek de tempel van de 1000 boeddha's in het zuiden van de Morvan; een kleurrijke Boeddhistische tempel met enorm veel boeddha beelden, tapijten en schilderingen gelegen in een schitterend park. Iedere avond om 7 uur is er een ceremonie waar u bij aanwezig mag zijn.


De Morvan

Morvan (van het Keltisch: Mar = zwart en Vand = gebergte) is een heuvelgebied in zuid Bourgondië. Het gebergte is eigenlijk een uitloper van het Centraal Massief, en bestaat vooral uit graniet-gesteente. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 meter, gevolgd door Mont Préneley met 855 meter. Ook de Mont Beuvray, waarop de oude Keltische stad Bibracte wordt opgegraven, hoort met zijn 821 meter tot de hoge toppen. Sinds 1970 kent het gebied bescherming als Parc naturel régional. De Morvan kent van noord naar zuid vier gebieden, de Nedermorvan (Bas-Morvan), de Heuvelmorvan (Haut-Morvan Collinéen), de Bergmorvan (Haut-Morvan Montagnard) en het licht golvende Land van Luzy. Vooral de Bergmorvan is bedekt met grote hoeveelheden dicht gemengd bos, met daartussen grote weide-gebieden. In de Morvan zijn veel waterwerken, waaronder stuwmeren zoals het Lac de Saint-Agnan en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne, de Arroux en de Cousin. Doordat industrie ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling. Ook is er weinig lichtvervuiling wat 's nachts bij een wolkeloze hemel een blik op de Melkweg geeft. Overbodig te vermelden dat de Morvan een prachtig wandel -en fietsgebied is waar u volop kunt genieten van de zuivere lucht, de adembenemende natuur en de stilte. 

 

Beveel deze site aan viaCopyright © 2011. All Rights Reserved.


Bezoek ons op